Ansichtkaarten uit Parijs

‘Donderdag 8 januari: brandweermannen reanimeren een persoon op een wegdek in Montrouge. Het lichaam blijft voor de camera onzichtbaar. De camera wil dichterbij komen maar mag dat niet. Wij bespraken het morfinebeleid. F. hallucineerde die ochtend, wilde alles losgekoppeld. Om twaalf uur was er een minuut stilte voor de slachtoffers van de dag ervoor. Ik was het vergeten en luisterde naar de radio. Ze draaiden de Marseillaise van Django en Grappelli. Een trage intro, dan een snijdend akkoord van Django, en de mannen zetten de pas erin. Door, met z’n allen, zwieren, vrienden, vooruit!’

Een fragment uit het korte verhaal Ansichtkaarten uit Parijs, over de gebeurtenissen van deze week vier jaar geleden, over Charlie Hebdo, over de grote protestmars, de dood van Ivan Iljitsj en de dood van een prachtige vrouw. Je zou het een waargebeurd verhaal kunnen noemen.

Het verhaal verscheen in 2016 in Hollands Maandblad. U kunt het hier lezen.